Lakeuden jätelautakunta toimii jätelain mukaisena jätehuoltoviranomaisena Lakeuden Etapin toimialueella. Etapin osakaskuntien yhteisen lautakunnan keskeisenä periaatteena on, että toimialueella on yhdenmukaiset jätehuoltopalvelut, määräykset ja maksut. Jätelautakunta turvaa päätöksenteon yhdenmukaisuuden ja tasapuolisuuden.

Paikallisten olosuhteiden huomioon ottamisesta varmistutaan kuntien nimeämien luottamushenkilöiden ja tarvittaessa lausuntopyyntöjen avulla. Jätelautakunnan keskeinen tavoite on päätöksenteon tehostaminen vastaamaan nopeasti kehittyvän jätehuollon toimintaympäristöä. Jätelautakunnalla oli vuonna 2024 viisi kokousta. Lautakunnan henkilöstöön kuuluivat jätehuoltopäällikkö, jätehuoltotarkastaja ja toimistosihteeri.
Jätelautakunnan tehtävät
Jätelautakunnan lakisääteisiin tehtäviin kuuluvat jätehuollon järjestämiseen, suunnitteluun ja seurantaan liittyvät viranomaistehtävät, muun muassa:
- päätökset jätehuoltomääräyksistä sekä niistä poikkeamisesta.
- jätemaksutaksan hyväksyminen.
- päätökset kunnallisten jätemaksujen maksuunpanosta, palauttamisesta sekä perinnästä. Jätemaksu maksetaan Lakeuden Etappi Oy:lle.
- päätökset kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen järjestämistavasta sekalaisen yhdyskuntajätteen ja asumisessa syntyvän saostus- ja umpisäiliölietteen osalta.
Toiminnalliset tavoitteet
Kaksilokerokeräys | Toteutuminen |
Kaksilokerokeräyksen sujuva käyttöönotto, vasteaika asiakkaiden yhteydenottoihin enintään kolme arkipäivää. | Kyllä |
Tunnusluvut
Tunnusluku | Mittari | Toteutunut |
Jätelautakunnan kotisivu-uudistus | toteutunut/ei toteutunut | kyllä |
Jätepoliittisen ohjelman jalkauttaminen kuntiin | yhteyshenkilöt kuntiin kyllä/ei, pohjatietokysely toteutettu kyllä/ei, ohjausryhmä kokoontunut kyllä/ei | kyllä |
Jätelautakunta määrittelee vuosittain toiminnan kehittämistä varten toiminnallisia tavoitteita ja tunnuslukuja, joiden toteutumista seurataan. Toiminnallisena tavoitteena vuonna 2024 jätelautakunnalla oli kaksilokerokeräyksen sujuva käyttöönotto jätehuoltoviranomaisen taholta.
Kaksilokeroastioiden käyttöönotto aloitettiin 1.4.2024 Ilmajoella, Kurikassa ja Lapualla sekä 1.7.2024 Seinäjoen keskustaajama-alueilla.
Vaihtoehtona erilliskeräykselle on omatoiminen kompostointi, jolloin kaksilokeroastiaa ei kiinteistölle tuoda. Muutostilanne toi yhteydenottoja sekä kompostointi-ilmoituksia jätehuoltoviranomaiselle. Viranomaisen asiakaspalvelu pystyttiin pitämään sujuvana ja asiakkaan yhteydenottoihin pystyttiin vastaamaan kolmen arkipäivän sisällä. Kesälomat porrastettiin siten, että jätelautakunnan toimisto oli suljettuna heinäkuussa vain viikon. Tavoite, kaksilokerokeräyksen sujuva käyttöönotto, ja vasteaika asiakkaiden yhteydenottoihin, enintään kolme arkipäivää, toteutui.
Tunnuslukujen seuranta
Verkkosivut
Tunnuslukuja toiminnan seurantaan oli kaksi. Jätelautakunnan verkkosivut uudistuivat vuoden 2024 aikana, uudet sivut julkaistiin marraskuussa. Uudistuksella pyrittiin luomaan mahdollisimman hyvin asiakkaita palvelevat kotisivut, joissa on huomioitu saavutettavuus ja selkeä visuaalinen ilme. Uudet verkkosivut helpottavat asiakkaiden ohjaamista yhä enemmän käyttämään jätelautakunnan sähköisiä palveluja. Uudet verkkosivut julkaistiin marraskuussa 2024.
Jätepoliittisen ohjelman jalkauttaminen kuntiin
Toisena tunnuslukuna vuodelle 2024 oli jätepoliittisen ohjelman jalkauttaminen kuntiin. Jätepoliittisessa ohjelmassa kahdeksan kuntaa ovat hyväksyneet 16 erilaista kiertotaloustoimenpidettä. Jätelautakunnan toiminta-alueen kunnissa on vuoden 2024 aikana nimetty yhteyshenkilöt kuntiin. Jätehuoltopäällikkö teki jalkauttamisesta YAMK-opinnäytetyön, jonka tavoitteena oli selvittää, miten kuntien kiertotalouteen tekemät jätepoliittisen ohjelman sitoumukset saadaan kunnissa käytäntöön. Opinnäytetyön osana toteutettiin kyselytutkimus kuntiin kiertotaloustoimenpiteiden tämänhetkisestä tilasta.
Jätepoliittisen ohjelman ohjausryhmä kokoontui 17.4.2024. Ohjausryhmässä päätettiin kyselytutkimuksen tulosten ja vaikuttavuuden arvioinnin perusteella, että kiertotalouden jalkauttaminen alkaa toimialueella kolmessa teemassa: kuntien kestävät hankinnat, infran maamassat sekä yhteiskäytön, lainauksen ja vuokrauksen lisääminen kuntien toiminnoissa. Kestävät hankinnat tunnistettiin kyselyssä kunnissa erityisesti haasteeksi. Kiertotalouden green deal -sitoumusta viedään aktiivisesti eteenpäin ja esitetään kunnille sitoumukseen lähtemistä.
Kiertotalouden jalkauttaminen alkaa kolmessa teemassa: kuntien kestävät hankinnat, infran maamassat sekä yhteiskäytön, lainauksen ja vuokrauksen lisääminen .
Osana jätepoliittisen ohjelman jalkauttamista Lakeuden jätelautakunta järjesti yhteistyössä Lakeuden Etapin kanssa 31.10.2024 Kiertotalousseminaarin kuntatoimijoille. Seminaarin tarkoitus oli käynnistää kuntatoimijoilla kiertotalous- ja kestävyysajattelu, tuoda esiin esimerkkejä toteutetuista kiertotalousteoista sekä antaa tietoa Kiertotalouden green dealista. Mukaan oli kutsuttu mm. jätelautakunnan toiminta-alueen kunnanjohtajat, kuntien tekniset johtajat, ympäristönsuojeluviranomaiset, hallintojohtajat ja elinvoimajohtajat, jätelautakunnan jäsenet, Lakeuden Etappi Oy:n johtoryhmä ja hallituksen jäsenet, E-P Liitto ja Pirkanmaan liitto, SeAMK, Kestävät kunnat ja ELY. Seminaariin osallistui 67 henkilöä, yleisön pyynnöstä vastaavia tilaisuuksia on tarkoitus järjestää myös tulevaisuudessa.
Päätöksenteko
Vuonna 2024 jätelautakunnalla oli yhteensä viisi kokousta. Viranhaltijapäätöksiä tehtiin yhteensä 575 kpl. Valtaosa päätöksistä koski asumislietteiden tyhjennysvälien pidennyksiä tai tyhjillään olevien asuinkiinteistöjen jätehuoltovelvoitteen keskeyttämistä. Lisäksi käsiteltiin yhteensä 43 ilmoitusta asumislietteiden omatoimisesta käsittelystä ja hyödyntämisestä lannoitteena tai pienpuhdistamolietteen omatoimisesta kompostoinnista. Muistutuksia jätemaksuista käsiteltiin viranhaltijapäätöksenä 17 kpl. Vaasan hallinto-oikeudessa oli toimintavuonna vireillä yksi valitus viranhaltijapäätöksistä.