Henkilökunta

Työhyvinvointi ja työssäjaksaminen

Lakeuden Etapissa työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin liittyvien tapahtumien toteuttamisesta vastaa työhyvinvointiryhmä, johon kuuluu työntekijöitä niin toimistolta, jäteasemalta kuin biokaasulaitokseltakin.

Kehon liikkuvuutta, tasapainoa ja lihaskuntoa kehittävää pilatesta jatkettiin viime vuoden tapaan keväällä ja syksyllä Etapin omissa tiloissa. Henkilökunnalle tarjottiin myös hohtokeilausta ja minigolfia, Stand Up- show -esitys sekä amerikkalaisen jalkapallon ottelu.

Pilates-tunnilla kokeiltiin alkulämmittelynä myös vastussauvoja.
Marraskuun 29. päivänä vietettiin yhteistä pikkujoulua Westenergyn ja sen omistajayhtiöiden väen kesken. Tässä etappilaiset koolla perinteisellä pikkujoululounaalla tapahtuman alkajaisiksi.

Vuoden aikana yhtiö tarjosi henkilöstölleen myös liikunta- ja kulttuurisaldoa työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen ylläpitämiseen sekä mahdollisuuden käydä hieronnassa kustantamalla osan käyntimaksuista.

Etapin henkilökunnalla on jatkuva mahdollisuus käyttää omaa kuntosalia, jossa oli 254 käyttökertaa vuoden aikana.

Henkilöstötilinpäätös

202220232024
Henkilöstön määrä vuoden lopussa394545
Henkilöstön keskimääräinen vaihtuvuus %2,6-8,90
Henkilöstön keski-ikä474545
Naisten % osuus työvoimasta30,837,840
Miesten % osuus työvoimasta69,262,260
Sairaus- ja tapaturmapoissaolot tpv/hlö keskimäärin10,620,87,2
Työterveyshuolto € / henkilötyövuosi357451327

Työterveys ja -turvallisuus, työsuojelu

Vuonna 2024 tehtiin useita turvallisuutta parantavia toimenpiteitä. Havaintoja turvallisuusriskeistä ja kehitysideoita turvallisuuden parantamiseksi saatiin Etapin oman palautejärjestelmän kautta sekä syksyllä käyttöönotetun uuden havaintojärjestelmän, Falconyn, kautta. Uuden riskienhallintajärjestelmän havaintosovellus korvasi vuosia käytössä olleen itsetehdyn havaintosovelluksen.

Saatujen havaintojen pohjalta parannettiin henkilöstön ja urakoitsijoiden työturvallisuutta sekä asiakkaiden turvallisuutta. Uusi digitaalinen oppimisympäristö otettiin loppuvuodesta käyttöön henkilökunnan perehdytystä ja koulutusta varten. Jatkossa sitä voidaan hyödyntää myös urakoitsijoiden perehdytyksessä. Järjestelmä tarjoaa henkilöstölle myös sellaista koulutusta, mikä lisää turvallisia toimintatapoja.

Paloturvallisuusviikolla Etapissa harjoiteltiin alkusammutustaitoja. Harjoituksiin osallistui lähes 70 prosentti henkilöstöstä sekä useita jätehuoltokeskuksessa toimivia urakoitsijoita. Harjoitukset toistetaan joka toinen vuosi. 

Samalla viikolla suoritettiin myös poistumisharjoitus toimistolla, Ilmajoen jäteaseman alueella ja biokaasulaitoksella. Poistumisharjoituksen jälkeen keskusteltiin yhdessä osallistujien kanssa, kuinka oikeassa hätätilanteessa voidaan toimia turvallisesti ja tehokkaasti. 

Paloturvallisuusviikolla Etapissa harjoiteltiin alkusammutustaitoja. Kuvassa harjoittelemassa Niko Ala-Lahti...
…ja Anne Partanen.

Aiemmin kaudelle 2024–2025 valitut työsuojeluvaltuutettu Heidi Hirsimäki sekä varavaltuutetut Rita Roponen ja Kari Tiainen sekä työsuojelutoimikunnan jäseniksi valitut Ilkka Letonsaari ja Mika Rintala jatkoivat työsuojelutoimikunnan toimintaa edelleen. Työsuojelupäällikkönä toimii Teemu Saarenpää. Vuoden aikana työsuojelutoimikunta kokoontui neljä kertaa ja sen jäsenet järjestivät useita turvallisuusindeksikierroksia eri toimipisteissä. Näillä kierroksilla seurataan vuosittain turvallisuustasoa, sekä puututaan mahdollisiin turvallisuushavaintoihin.

Työtapaturmat ja läheltä piti -tapaukset

Vuonna 2024 ei tapahtunut yhtään työtapaturmaa, joten 0-tapaturmaa -tavoite toteutui. Kuitenkin muutama pienempi vahinko sattui, ja myös näiden estämiseksi jatketaan aktiivisesti työtä. 0-tapatumaa on edelleen yhtiön tavoite ja se koskee koko toimintaa, myös uusien toimipisteiden rakentamistyötä. Esimerkiksi Lapuan RE-pisteen rakentaminen vuoden 2024 aikana toteutui ilman tapaturmia.

2024 tehdyt turvallisuutta parantavat toimenpiteet:

  • Jäteasemanhoitajille järjestetty haastavien asiakastilanteiden -kurssi.
  • Uusi riskienarviointijärjestelmä hankittu.
  • Uusi digitaalinen oppimisympäristö koulutus- ja perehdytyskäyttöön hankittu.
  • Lapuan RE-piste parantaa henkilöstön sekä myös asiakkaiden turvallisuutta.
Biokaasulaitoksen alueella tehtiin henkilökunnan työterveyteen liittyvä biologisten tekijöiden altistusmittaus. Siinä mitattiin mahdollista työntekijöihin kohdistuvaa altistusta laitoksen eri osissa. Kuvassa operaattori tarkastaa kiinteää mittauspistettä linkotilassa.